Rivaldafényben az év befektetői a HIPA díjátadó gáláján
HIPA

Rivaldafényben az év befektetői a HIPA díjátadó gáláján

2024. 02. 28.

Kilenc kategóriában ismerték el a legkiemelkedőbben teljesítő külföldi és hazai szereplőket a Nemzeti Befektetési Ügynökség „Év befektetője” díjátadóján, amely alkalmat nyújtott egyben annak megünneplésére is, hogy a 2023-as esztendő a magyar befektetésösztönzés történetében újabb rekordévnek bizonyult. A díjakat Joó István, a HIPA vezérigazgatója, valamint Szép-Tüske Rita, a HIPA vezérigazgató-helyettese adta át.

A mindenkori „Év befektetője” gálaest a HIPA eseménynaptárában a legfelső polcon kap helyet, mivel a helyi befektetői közösség legkiemelkedőbben teljesítő tagjait ismeri el. A díjkategóriák a tavalyi évhez képest nem változtak, így ezúttal is kilenc győztest hirdettek.

A 2023-as év kellő okkal szolgált az ünneplésre. Az előző, 2022-ben felállított beruházási rekordot sikerült ugyanis 13 milliárd euróra megduplázni, míg az újonnan létrehozott munkahelyek száma (19.692) szintén soha nem látott csúcsra ért.

A nem mindennapi befektetői aktivitás elsősorban az ázsiai szereplők részvételének volt betudható, akik a működőtőke-befektetések közel 82%-ára, illetve a létrehozandó új munkahelyek kétharmadára vállaltak kötelezettséget. Kína dominanciája különös jelentőséggel bírt, tekintettel arra, hogy az ázsiai erőközpont egymagában 7,6 milliárd eurót meghaladó beruházási volument teljesített.

„A 2023-as számok mérlegre tétele arra is alkalmat nyújt, hogy értékeljük a HIPA 10 éves fennállását és az elmúlt évtized során elért eredményeinket. Ennek fényében a HIPA 2014. január 1. és 2023. december 31. között mintegy 2.123 pozitív projektet kezelt 49 milliárd euró értékben, ami 150 ezer új munkahely létrehozásával járt. Ezen eredmények kétségtelenül transzformatív hatást gyakoroltak a magyar gazdaságra” – mondta Joó István.

Kettő kínai vállalat (BYD, CPMC) kapott díjat az új beruházó és a stratégiai befektetés kategóriákban. Egy koreai (Samsung SDI) és egy japán (Magyar Suzuki Zrt.) szereplő szintén elismerésben részesült, így ezzel négyre emelve a keleti nyertesek számát. A Samsung SDI egy másik történelmi teljesítményt is letett az asztalra, mégpedig azáltal, hogy Magyarország valaha volt legnagyobb K+F projektjét jelentette be 61,8 millió euró értékben. A Suzuki ugyanakkor életműdíjat érdemelt ki a nemzetgazdaságot több mint három évtizede előmozdító tevékenysége okán.

A kutatás és a készségfejlesztés 2023-ban is központi szerepet játszott. Mintegy 10 K+F projekt kapott támogatást, amelyek 810 új, magas hozzáadott értékű munkahelyet hoznak létre, míg 7 képzési program közel 2.500 munkavállalót segít a fejlődésben.

A legnagyobb képzési program, illetve a leginnovatívabb termékbefektetés egyaránt német vállalatokhoz fűződött. A magyar szereplők ugyanakkor a beszállítói és az ipari park kategóriában részesültek elismerésben.

A HIPA nyugati partnerei különösen a projektszámok tekintetében voltak aktívak. Németország hozta a legtöbbet közülük (18), ami minden negyedik projektnek felel meg, míg az Egyesült Államok nyolcat jelentett be. A két ország együtt az összes új munkahely nagyságrendileg 20%-áért volt felelős.

A beruházások földrajzi megoszlása kapcsán Joó István kiemelte:

Feladatunk, hogy az ország déli területein is megismételjük, ami Kelet-Magyarországon már sikerült: Debrecen, Nyíregyháza és Miskolc példája mutatja, hogy tudatos építkezéssel, következetes munkával nincs lehetetlen.

A külföldi működőtőke-beáramlás ágazati jellege lényegében nem változott az utóbbi években. A járműipar és az elektronika továbbra is dominál. Ez a vezető szerep a díjazottak összetételében is megmutatkozik, mivel öt nyertes került ki e kettő szektor valamelyikéből.

 

A HIPA „Év Befektetője 2023” díjazottjai

Az év stratégiai befektetése, BYD Co. Ltd.

Az elektromos és plug-in hibrid járművek világpiaci éllovasát, a BYD-t 1995-ben alapították csúcstechnológiát előállító iparvállalatként. Mintegy 28 évnyi dinamikus bővülést követően a cég az egyik legnagyobb piaci szereplővé nőtte ki magát az elektronika, az autógyártás, a megújuló energia és a vasúti közlekedés terén. A kínai vállalat a közelmúltban Szegedet választotta első európai elektromos járműgyártó központjának helyszínéül. A több milliárd eurós beruházásnak köszönhetően több ezer munkahely jön létre, miközben a helyi beszállítók is profitálnak a BYD jelenlétéből. A szegedi projekt az elmúlt évtizedek legjelentősebb beruházása hazánkban, és egyben nagyszerűen tükrözi, hogy Magyarország a kelet és a nyugat valódi találkozási pontjává vált az elektromos átállás folyamatában.

Az év új beruházója, Benepack Hungary Kft., a CPMC Investment Company Limited leányvállalata

A CPMC, Kína fogyasztási árucikkek csomagolásával foglalkozó vezető integrált vállalatcsoportja, azt a stratégiai döntést hozta, hogy a dél-magyarországi Makón hozza létre első tengerentúli zöldmezős projektjét 65 millió euró értékben. A CPMC érdekeltségébe tartozó Benepack Hungary Kft. által megvalósítandó beruházás évi 1 milliárd darab alumínium italdoboz gyártását teszi lehetővé, amivel a vállalat képes lesz kiszolgálni multinacionális üdítőital- és sörgyártó ügyfeleinek igényeit. A már építés alatt álló 24 ezer négyzetméteres létesítmény a CPMC partnereinek üzemeit látja el termékekkel Magyarországon, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és Ausztriában. A projekt eredményeképp 120 új munkahely jön létre.

Az év állandó újrabefektetője, LEGO Manufacturing Kft.

A magyarországi működésének tavaly 15. évfordulóját ünneplő LEGO Manufacturing Kft. kivételes újrabefektetési aktivitásról tett tanúbizonyságot: eddig több mint 1 milliárd eurót fektetett be nyíregyházi telephelyébe. Ennek eredményeképp az üzem a dán vállalat három azon gyára közé tartozik világszerte, amelyek a LEGO gyártás teljes folyamatát lefedik. A régió legnagyobb munkáltatója 2023-ban jelentette be legújabb fejlesztését, amelynek keretében csomagoló egységekkel, raktárterületekkel, adminisztratív épületekkel és egyéb kiegészítő létesítményekkel bővül a magyar operáció. A folyamatos újrabefektetéseknek köszönhetően a létesítmény 2025-re az eredeti több mint kétszeresére, 262 ezer négyzetméterre nő.

Befektetői életműdíj, Magyar Suzuki Zrt.

Harminchárom éve alapították a Magyar Suzuki Zrt.-t, amely azóta a magyar járműipar kulcsszereplőjévé vált. A rendszerváltás után elsőként Magyarországra települt autógyártóként hatalmas mértékben járult hozzá a nemzetgazdaság fejlődéséhez a fejlett technológia, az értékes know-how és a modern munkakultúra meghonosításával. Mivel a Suzuki folyamatosan a hazai gépkocsi eladási listák élmezőnyében van, a „Minden terep hazai pálya” mottójuk igazán találó. A mintegy háromezer főt foglalkoztató esztergomi operáció jelentőségét az is jól tükrözi, hogy a Suzuki Csoport harmadik legnagyobb gyártóközpontjáról van szó a világon, amely Európában ráadásul az egyetlen. A magyar Kormány ezeket figyelembe véve kötött az elsők között stratégiai megállapodást a Magyar Suzuki Zrt.-vel 2012 novemberében, amelynek értelmében azóta többek között a magyar beszállítói hálózatfejlesztés terén is szoros együttműködés alakult ki.

Az év innovatív termék befektetése, evosoft Hungary Kft.

Az evosoft Hungary Kft. a Siemens Advanta tagjaként közel harminc éves múltra tekint vissza hazánkban. A csaknem kétezer főt foglalkoztató cég évek óta Magyarország vezető szoftverfejlesztő vállalata és kiemelkedő szerepet tölt be a Németország felé irányuló szoftverexportban. Az előkelő pozícióját folyamatos beruházásokkal is biztosító vállalat fejlesztése a legújabb generációs hajtástechnikai termékcsaládhoz kapcsolódik, ami lehetővé teszi a virtuális beüzemelést még a tényleges fizikai munkálatok megkezdése előtt. Ezzel a piacon már elérhető innovatív megoldással idő- és költséghatékony módon valósítható meg különböző gyártóegységek beüzemelése és produktívabb lehet a gyártási folyamat. A 8,4 millió euró volumenű projekt két helyszínen összesen 75 új munkahelyet teremt.

Az év K+F beruházója, Samsung SDI Magyarország Zrt.

A Samsung csoport tagjaként a Samsung SDI több mint 20 éve gyárt különböző méterű, típusú és felhasználási célú akkumulátorokat és energiatároló rendszereket. Hazai leányvállalata, a Samsung SDI Magyarország Zrt. 2018-as magyarországi működésének megkezdése óta összesen 5 milliárd euró értékű beruházás megvalósításáról hozott döntést, amihez több mint 6.600 új munkahely létrehozása köthető. A vállalat 2023-ban úgy döntött, hogy ambiciózus projekt keretében 61,8 millió eurót ruház be hazai kutatás-fejlesztési tevékenységének felgyorsítására, amely egyben a HIPA által kezelt eddigi legnagyobb volumenű K+F projekt. A döntés eredményeképp 194 kapcsolódó munkahely fenntartása válik lehetővé. A vállalat ugyanakkor az Óbudai Egyetemmel közösen hiánypótló iparág fókuszú kurzust indított, amelynek során értékes elméleti és gyakorlati ismeretek sajátíthatók el.

Az év legnagyobb volumenű képzési programja, Audi Hungaria Ahead Kft.

A tavaly harminc éves fennállását ünneplő Audi Hungaria Zrt. az elmúlt másfél évtizedben folyamatosan építette ki kompetencia alapú szolgáltató tevékenységét a Volkswagen Konszernen belül. A termeléshez nem közvetlenül kapcsolódó tevékenységeket, így a beszerzés, az IT és a pénzügy területén nyújtott magas hozzáadott értékű szolgáltatásokat 2023-tól az AUDI HUNGARIA AHEAD Kft. fogja össze. A győri szolgáltatási portfólió egyre növekvő jelentősége miatt a vállalat egy nagyszabású képzési programot indított: a 4 millió euró értékű projekt keretében mintegy 500 munkatárs fejlesztheti kompetenciáit szakmai, szakmán túli és nyelvi területeken. A program növeli a cég versenyképességét és lehetővé teszi, hogy Győrből még több prémium szolgáltatás váljon elérhetővé a Volkswagen Konszern számára.

Az év ipari parkja, Szolnok város

Szolnok immár évtizedek óta a külföldi befektetők látókörében van, ahogy azt a város területén található két nagy ipari park is mutatja. A mára gyakorlatilag megtelt Szolnok Ipari Park számos ipari tevékenységnek ad otthont 126 hektáron. Az állandó befektetői érdeklődésre tekintettel a létesítmény jelentős, 330 hektárral történő bővítése újabb lökést adhat a város gazdasági teljesítményének javulásához. A GIMA Szolnok Ipari Logisztikai Tudományos és Technológiai Park egy másik dinamikusan fejlődő helyszín, amely nagyszerű üzleti perspektívát és jelentős szabad kapacitásokat kínál, míg a Szolnok Inpark a maga 62,5 hektárával kitűnő adottságokkal rendelkező lokáció, ahol a befektetők új otthonra lelhetnek. Szolnok városa ennek megfelelően teljes mértékben elkötelezett, hogy a továbbiakban is vonzó infrastruktúrával várja a beruházni kívánó vállalatokat, illetve hogy minden lehetséges módon segítse az érkező befektetéseket.

Az év beszállítója, Bíró Kft.

A magyar tulajdonú Bíró Kft. szerszámgyártó vállalat 1991-ben Budapesten kezdte tevékenységét, ami később többek között forgácsolással, lemezmegmunkálással és műanyagfröccsöntéssel egészült ki. A kiváló munkaerőnek és a bővülő stratégiai kapcsolatoknak köszönhetően mára a cég az alkatrészgyártás területén is kiemelkedő referenciákkal rendelkezik, és autóipari beszállítóvá vált. A Bíró Kft. az autóipar mellett a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az egészségügy és a közlekedés területén szolgálja ki az ügyféligényeket. Munkájuk minőségét remekül példázza, hogy tevékenységeik egy része ipari minatoltalommal védett. A vállalat több mint száz embernek ad munkát, és 2002 óta szerepel a HIPA és elődszervezeteinek partnerei között. A Bíró Kft. 2022-től a Rév Csoport tagja.