Kiemelt nemzetközi érdeklődés a magyarországi ingatlanfejlesztések iránt
HIPA

Kiemelt nemzetközi érdeklődés a magyarországi ingatlanfejlesztések iránt

2024. 03. 27.

A HIPA magyar társkiállítóként vett részt 2024. március 11-15. között a világ legrangosabb ingatlanszakmai kiállításán a franciaországi Cannes-ban. Eredményesen mutatkozott be a nagyközönség előtt Kaposvár és Békéscsaba önkormányzata, az évek óta sikeresen szereplő Debrecen pedig az Financial Times - fDi intelligence rangsorának legjobbjai között vehetett át díjat a konferencián. A hazai befektetési környezet pozitív megítélését, a külföldi befektetők töretlen bizalmát és a növekvő érdeklődését mutatta az is, hogy a MIPIM központi programjában a Magyarország stand díszvendégeként Habsburg György, Magyarország párizsi nagykövete tartott nagy sikerű előadást „Navigating Growth in the CEE Region: Trends, Opportunities, and Innovations” címmel.

A HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség 2016 óta vesz részt minden évben a világ legrangosabb ingatlanszakmai kiállításán. Az Ügynökség Magyarország képviseletében a kiállító magyar ingatlanfejlesztő vállalatokkal és településvezetőkkel együtt mutatta be a magyarországi ingatlanfejlesztéseket, ipari parkokat és befektetési lehetőségeket. Az idei évben 2024. március 11-15. között megrendezett konferencián a világ 90 országa képviseltette magát, a rendezvényen megjelent 20.000-nél is több szakmai résztvevő pedig több mint 4.000 milliárd euró befektetési értékért felelt.

A MIPIM központi programjában a Magyarország-stand díszvendége, őexcellenciája Habsburg György, Magyarország párizsi nagykövete tartott előadást „Navigating Growth in the CEE Region: Trends, Opportunities, and Innovations” címmel. Nagykövet úr a teltházas előadásában kiemelte: Magyarország évek óta tudatos gazdaságpolitikai stratégiával tekint a befektetésösztönzésre, ennek a munkának az eredménye az évről évre rekordokat döntő befektetésösztönzési volumen. Hozzátette, Magyarország mára a nyugati és a keleti vállalatok találkozási pontja lett, és ennek szellemében számos sikeres együttműködés jöhetett létre hazánkban.

Habsburg György nagykövet úr Magyarország tudatos befektetésösztönzési stratégiájáról tartott előadást

A konferencián bemutatkozott a nemzetközi befektetők előtt Békéscsaba, Debrecen és Kaposvár városa is, mint vonzó vidéki befektetési helyszín. Külön öröm, hogy a rendszeresen kiállító Debrecen a Financial Times fDi Intelligence rangsorában a legjobb befektetésösztönzési stratégiával rendelkező városok 10 európai legjobbja közé került. Békéscsaba és Kaposvár is első alkalommal debütált a rangos konferencián. Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere kiemelte, hogy számos tapasztalatot gyűjtöttek, tárgyalásokat folytattak és neves ingatlanfejlesztőkkel sikerült kapcsolatokat építeni.

Debrecen a Financial Times fDi Intelligence nemzetközi tőkeáramlásokkal és befektetésekkel foglalkozó rangsorában negyedik lett a kis városok között a befektetési stratégiája alapján

A Magyarország stand hivatalos programját több panelbeszélgetés színesítette. A „Driving Force For Industrial - Hungarian FDI Landscape” panelbeszélgetésen a HIPA részéről Hegyesi Dávid beszállító- és telephelyfejlesztési igazgató elmondta, hogy a beruházási kedv töretlen hazánk irányába, tavalyi évben megduplázódott a 2022. évi befektetési volumen meghaladva a 13 milliárd eurót. A Magyarországra érkező befektetőket számos jól előkészített helyszín várja és bízik benne, hogy a déli országrészt is minél több befektető választja a jövőben.

Hegyesi Dávid a töretlen beruházási kedvről és a déli területek tőkevonzásának erősítéséről beszélt

A „Business Opportunities in a New Reality - Investment Markets in CEE and Hungary” záróbeszélgetésen Jánossy András, a HIPA kommunikációs igazgatója a nemzetközi FDI trendekkel kapcsolatban mondta el, hogy a világ számos térségéhez hasonlóan Európa is negatív tavalyi FDI tendenciákról számolhat be, Magyarország azonban azon kivételek közé tartozik, amelyek pozitívan tudtak javítani a befektetésösztönzési eredményeiken. Magyarország befektetésösztönzési célkitűzéseivel kapcsolatban kiemelte, az ország déli területeinek fejlesztése és befektetésvonzó képességének javítása jelenti a prioritást, emellett még több kutatás-fejlesztési projekt és a magas hozzáadott értéket képviselő befektetés elnyerése a cél.

Jánossy András kiemelte, emelkedett a kutatás-fejlesztési beruházásokra adható támogatás értéke

 

Magyarország megjelenése a 2024. évi MIPIM-en az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület szervezésében jött létre, a kiállítók között szerepelt a HIPA mellett Debrecen, Kaposvár, Békéscsaba, a Wing, a HelloParks, az IGPARK, az ATENOR, a Grandum, valamint a CBRE.